Kalorier i Artisjokker

ArtisjokkerKalorierProteinFettKarbohydrater
i 100 gram produkt483.20.211
i 10 gram produkt4.80.301.1
i 25 gram produkt120.80.12.8
i 50 gram produkt241.60.15.5
i 250 gram produkt12080.527.5
i 1 kilo produkt480322110
Artisjokker - kalorifattig grønnsak fra Middelhavet

Artisjokker er en grønnsak med opprinnelse fra middelhavsområdet. Den er særlig utbredt i Italia, Spania og Frankrike. Artisjokker er en populær ingrediens i det italienske og franske kjøkkenet, men har de senere årene også blitt mer og mer populær i Norge.

En av hovedgrunnene til artisjokkens popularitet er dens lavt kaloriinnhold. En artisjokk inneholder kun 48 kalorier, og er dermed en ypperlig grønnsak for de som ønsker å gå ned i vekt. I tillegg er artisjokker rike på fiber og antioksidanter, noe som gjør dem svært sunt å spise.

Artisjokker kan tilberedes på mange forskjellige måter. Særlig vanlig er det å koke dem, for så å spise dem med en god dipp til. Artisjokker kan også brukes i salater, eller som en ingrediens i varme retter. De er spesielt gode sammen med pasta og risotto.

Når du kjøper artisjokker er det viktig å velge de som er minst mulig skrukkete og misfargede. Det er også viktig å velge artisjokker som er tunge og faste i konsistensen. Hvis du er usikker på hvordan du skal tilberede artisjokker kan du finne mange gode oppskrifter på nettet, eller spørre din lokale grønnsakshandler om råd.
Næringsinnhold - produkter fra A til Z
Næringsinnhold - andre produkter

Kalorier

Kalorier, som egentlig kalles kilokalorier (kcal), tilføres kroppen med mat og er helt nødvendige for å opprettholde vitale funksjoner. Forbrenning av kalorier er en kontinuerlig prosess som skjer ikke bare under trening, men også under gange, lesing, daglige aktiviteter og til og med mens du sover. Kalori kommer fra det latinske ordet "calor" som betyr varme.

Fett

Spiselig fett er fett som konsumeres av mennesker. De finnes i mange matvarer og er en viktig del av kostholdet. Fett etter opprinnelse deles inn i vegetabilsk (vegetabilsk) og animalsk (animalsk) fett.

Proteiner

Proteiner er byggesteinene i celle- og vevsstrukturer, er en del av kroppsvæsker, støtter blodkoagulasjonsprosessen og gir kroppen energi. Proteiner finnes i matvarer som meieriprodukter, ost, melk, nøtter, egg, kjøtt og korn.

Karbohydrater

Karbohydrater, eller sukkerarter, kan deles inn i enkle og komplekse. Eksempler på enkle karbohydrater er glukose, fruktose og galaktose. Disse sukkerene er lett fordøyelige og absorberes raskt av kroppen, noe som fører til en rask økning i blodsukkernivået. Eksempler på komplekse karbohydrater er stivelse og fiber som finnes i kornprodukter. Komplekse karbohydrater fordøyes langsommere enn enkle karbohydrater, noe som fører til en gradvis økning i blodsukkernivået