Kalorier i Basilikum

BasilikumKalorierProteinFettKarbohydrater
i 100 gram produkt252.60.54.4
i 10 gram produkt2.50.30.10.4
i 25 gram produkt6.30.70.11.1
i 50 gram produkt12.51.30.32.2
i 250 gram produkt62.56.51.311
i 1 kilo produkt25026544
Basilikum er en aromatisk urt som ofte brukes i matlaging for å gi retter en karakteristisk smak og aroma. Den kommer fra familien Lamiaceae og vokser vanligvis som en busk med stilkete blader som er ovale i form og mørkegrønne i fargen.

En av de viktigste egenskapene til basilikum er dens unike smakprofil, som er både søt og pepperaktig, med et hint av anis. Dette gjør at den passer godt sammen med en rekke forskjellige matvarer fra pasta og pizza til fisk og kjøtt. Derfor er basilikum en populær ingrediens i italiensk, thailandsk og indisk matlaging.

I tillegg til sin kulinariske bruk, er basilikum også kjent for å ha en rekke helsefordeler. Den er rik på antioksidanter og vitaminer, spesielt vitamin A og K. Disse næringsstoffene har vist seg å gi positiv effekt på synet og beinvekst. Basilikum antas også å ha antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper som kan styrke immunforsvaret.

Næringsinnholdet i basilikum er også bemerkelsesverdig. Den inneholder lite kalorier, men er rik på proteiner, fiber og essensielle mineraler som kalsium og jern. Den gir også et naturlig tilskudd av antioksidanter som bidrar til en sunn og balansert diett.

Samlet sett er basilikum en utsøkt urt med en unik smak og mange helsefordeler. Enten du bruker den til å krydre mat, drikker den som te eller bruker den som et kosttilskudd, så vil basilikum definitivt tilføre en ekstra dimensjon til din diett og livsstil.
Næringsinnhold - produkter fra A til Z
Næringsinnhold - andre produkter

Kalorier

Kalorier, som egentlig kalles kilokalorier (kcal), tilføres kroppen med mat og er helt nødvendige for å opprettholde vitale funksjoner. Forbrenning av kalorier er en kontinuerlig prosess som skjer ikke bare under trening, men også under gange, lesing, daglige aktiviteter og til og med mens du sover. Kalori kommer fra det latinske ordet "calor" som betyr varme.

Fett

Spiselig fett er fett som konsumeres av mennesker. De finnes i mange matvarer og er en viktig del av kostholdet. Fett etter opprinnelse deles inn i vegetabilsk (vegetabilsk) og animalsk (animalsk) fett.

Proteiner

Proteiner er byggesteinene i celle- og vevsstrukturer, er en del av kroppsvæsker, støtter blodkoagulasjonsprosessen og gir kroppen energi. Proteiner finnes i matvarer som meieriprodukter, ost, melk, nøtter, egg, kjøtt og korn.

Karbohydrater

Karbohydrater, eller sukkerarter, kan deles inn i enkle og komplekse. Eksempler på enkle karbohydrater er glukose, fruktose og galaktose. Disse sukkerene er lett fordøyelige og absorberes raskt av kroppen, noe som fører til en rask økning i blodsukkernivået. Eksempler på komplekse karbohydrater er stivelse og fiber som finnes i kornprodukter. Komplekse karbohydrater fordøyes langsommere enn enkle karbohydrater, noe som fører til en gradvis økning i blodsukkernivået