Kalorier i Zander

ZanderKalorierProteinFettKarbohydrater
i 100 gram produkt8419.20.70
i 10 gram produkt8.41.90.10
i 25 gram produkt214.80.20
i 50 gram produkt429.60.40
i 250 gram produkt210481.80
i 1 kilo produkt84019270
Zander, også kjent som abbor eller gjeddeabbor, er en populær fiskeart i Norge. Dette ferskvannsfisken er kjent for sin delikate smak og faste kjøtt, og er rik på protein og lav i fett. Zander kan bli funnet i både innsjøer og elver, men er mest vanlig i Nord-Europa.

Til tross for sin beskjedne størrelse, tilbyr zander en sunn og næringsrik matkilde. Med kun 84 kalorier per porsjon, er den et godt alternativ for de som prøver å redusere inntaket av kalorier. Fisken er også rik på protein, og inneholder 19,2 gram per porsjon. Proteiner er viktige byggesteiner for kroppen, og zander er en god kilde til dette.

Ikke bare er zander bra for helsen, men den har også en viktig rolle i økosystemet. Som en rovdyr i det lokale økosystemet, bidrar den til å regulere andre fiskearter og opprettholde en sunn balanse i innsjøene.

Zander er allsidig og kan tilberedes på en rekke forskjellige måter. Du kan grille den, steke den eller til og med bake den i ovnen. Den kan serveres med en rekke forskjellige sider, inkludert salat, ris eller poteter.

I Norge er zander en populær rett, spesielt i tettsteder som ligger ved innsjøer og elver. Hvis du er på utkikk etter en sunn og næringsrik matkilde som også smaker deilig, bør du prøve zander neste gang du er på fiskemarkedet.
Næringsinnhold - produkter fra A til Z
Næringsinnhold - andre produkter

Kalorier

Kalorier, som egentlig kalles kilokalorier (kcal), tilføres kroppen med mat og er helt nødvendige for å opprettholde vitale funksjoner. Forbrenning av kalorier er en kontinuerlig prosess som skjer ikke bare under trening, men også under gange, lesing, daglige aktiviteter og til og med mens du sover. Kalori kommer fra det latinske ordet "calor" som betyr varme.

Fett

Spiselig fett er fett som konsumeres av mennesker. De finnes i mange matvarer og er en viktig del av kostholdet. Fett etter opprinnelse deles inn i vegetabilsk (vegetabilsk) og animalsk (animalsk) fett.

Proteiner

Proteiner er byggesteinene i celle- og vevsstrukturer, er en del av kroppsvæsker, støtter blodkoagulasjonsprosessen og gir kroppen energi. Proteiner finnes i matvarer som meieriprodukter, ost, melk, nøtter, egg, kjøtt og korn.

Karbohydrater

Karbohydrater, eller sukkerarter, kan deles inn i enkle og komplekse. Eksempler på enkle karbohydrater er glukose, fruktose og galaktose. Disse sukkerene er lett fordøyelige og absorberes raskt av kroppen, noe som fører til en rask økning i blodsukkernivået. Eksempler på komplekse karbohydrater er stivelse og fiber som finnes i kornprodukter. Komplekse karbohydrater fordøyes langsommere enn enkle karbohydrater, noe som fører til en gradvis økning i blodsukkernivået